onsdag 12 januari 2011

Alfahannar och honor

"Alfahannen är den dominerande hanne som är ledare för en djurflock. Vargflockar har till exempel oftast en alfahanne. En alfahanne är högst i rang, och djur under den rangen kämpar oftast för att försöka få ledaren på fall och ta hans plats, ifall denne lett flocken dåligt. Om hannen dock har lett flocken rätt så är oftast de andra individerna extremt lojala till hannen."

I människo världen finns de överallt. På middagar, på stan, på arbetsplatser osv. Sen finns det olika sorters alfahannar. De som är intressanta med naturlig pondus och sen finns det de som bara inte kan få nog av att höra sin egen röst. Självklart finns det en massa män däremellan, före och efter, jag bara drog det till det yttersta.

Det finns ett liknande fenomen hos kvinnor. Kallas de alfahonor då? min första tanke är de söta och polulära tjejerna på mellan och högstadiet som alla ville hänga med.Jag vill veta mer så jag frågar Gud(google) och får upp en debatt tråd på första träffen och hittar bl a det följande inlägget:

"Min syn på en alfakvinna är en socialt intelligent kvinna med attraktivt uteende men framförallt attraktiva egenskaper. En flexibilitet i personligheten.

Exempelvis kan en alfakvinna ta ledning om det behövs, vara offensiv lika väl som defensiv. Hon har kontakt med sina egna känslor och kan locka fram dem hos andra i deras riktiga natur.

Alfakvinnor är intelligenta mer än att vara praktiskt kunnig på en rad saker. Hennes främsta tillgång är sin förmåga att hitta lösningar i alla tänkbara situationer.

Enkelt sagt en sådan kvinna som man vill ha i sitt lag."


Vad tycker ni? Fyller alfahannar och alfahonor någon funktion i vårt samhälle, är det våra ledare, är det Obama? Skriv skriv skriv!

1 kommentar:

  1. Bra inlägg! Jag blir positivt överraskad att alfakvinnan beskrivs som något positivt!! Den bilden frångår ju lite samhällets norm för hur en kvinna ska vara; mjuk, lugn, omhändertagande, osjälvisk osv.

    En tanke är ju att alfakvinnan har sitt kön att kämpa mot, det där med förväntningar och normer du vet, medan alfahannen bara behöver en snopp och inga andra alfahannar i sikte. Kampen gör alfakvinnan mer nyanserad och kompetent och ändå är det i de allra flesta fallen alfahannen som får chefsjobbet. Livet är orättvist, men det visste vi väl redan.

    SvaraRadera