måndag 30 augusti 2010

Kom och dansa Bharatnatayam med Usha Balasundaram


Kom och prova i Stockholm! Man känner sig som pånyttfödd efter en danslektion och är en perfekt träningsform om man vill ha snygga ben ;) Man halvsitter i princip hela tiden, men låt det inte skrämma er:)

Pris: 1500 kr för 10 ggr

Kontakta mig så får ni veta var kursen hålls någonstans.

Är du intresserad av endast workshop, meddela om antalet som vill delta så kan det går att ordna något.
*************************************************************************************************************************


Se dansvideo i galleriet
http://www.indianclassicaldance.net/Video.htm

Bharatanatyam (uttalas BARA-ta-NAT-yam) är en av de äldsta formerna av indisk klassisk dans, mer än 2000 år gammal och med rötter I södra Indien. Dansen förkroppsligar hinduisk mytologi och blåser liv I de skulpturer som pryder Indiens tempel. I bharatanatyam förenas graciösa handrörelser (mudras), ansiktsuttryck och fotarbete I ett kraftfullt dansuttryck som f...år din kropp att sjuda av liv.

Bharatanatyam har sitt ursprung i den indiska myten, eposet och folkloren. Det är en dansstil som tillåter både solo och grupp koreografi.

Termen bharatanatyam är faktiskt en generell term för alla indiska danser men har kommit att bli synonymt med den sydindiska dansen. Ordet är ett anagram från de första bokstäverna i Bhava (som betyder uttryck), Raga (som betyder musik) och Tala (som betyder rytm); och Natyam betyder dans.

De grundläggande dans rörelserna i bharatanatyam kallas för adavus. De lärs ut i en systematisk ordning och kombineras därefter med andra rörelser så att de bildar koreograferade danssekvenser baserade på det rytmiska mönstret av en musikalisk komposition. Följaktligen är det nödvändigt att vara tålmodig och först lära sig de grundläggande stegen ordentligt innan man börjar kombinera rörelserna till en graciös dansföreställning.

På 1900-talet återupprättades bharatanatyams status och image av Rukminidevi Arundale, grundaren av dansinstitutet Kalakshetra College of Fine Arts som är känt i hela världen som huvudcentrumet för bharatanatyam. Ingen person har bidragit så mycket till indisk konst och kultur som Rukminidevi Arundale.

Följande sloka förklarar det unika med bharatanatyam jämfört med andra konstformer. Det här är det enda konstsystemet som fullt ut exploaterar kroppen, sinnet och känslorna och frambringar en absolut koordination mellan sinnena.



"Yato Hastaha Tato Dhrushtihi

Yato Dhrushtis tato Manaha

Yato Manas tato Bhavo

Yato Bhavas tato Rasaha"


“Dit handen går skall ögat gå

Dit ögonen går skall sinnet gå

Dit sinnet går skall energin gå

Dit energin går skall omdömet gå.”

1 kommentar: